Online-forening for NaturFotografer Online-forening for NaturFotografer
 
  ©   
Login

Sign up

The Gallery

Gallery "X"

Forums

Articles

NaturePhotos
Experiences

Smålandsk sommerophold

07/16-2011 at 18:00

Ole Andersen Ole Andersen writes::  Jeg havde et stykke tid ønsket mig et smålandsk midsommerophold. En overgang var der mulighed for et par uger og måske mere i juli, men så væltede kalenderen, og jeg foretrak så at køre afsted snarest efter vor danske midsommer. Det går jo ikke an at stå der og synge om kukkeren i en svensk have - måske bliver man meldt til Organbolaget..
Svensk midsommer er også et par seriøse helligdage, så der skal provianteres senest klokken 12 undervejs.
På vej hjem i dag var der som så ofte før god udsigt til glenter gennem Skåne
Author: Ole Andersen

Ole Andersen
#1

Commented 07/16-2011 at 18:22 by Ole Andersen

Tre uger uden bredbånd og tv - jeg tog en kold tyrker næsten uden at blinke.
Men der var megen trøst og god kompensation. Bl.a. mange smukke kejserkåber...

Author: Ole Andersen


Ole Andersen
#2

Commented 07/16-2011 at 19:39 by Ole Andersen

Hver morgen og aften har jeg haft fornøjelse af traner, en eller to stk. færdes på engen (hagmarken) ved huset. De første år var traner en sensation, nu hører de til i hverdagen.

Author: Ole Andersen


Ole Andersen
#3

Commented 07/16-2011 at 19:50 by Ole Andersen

Blandt busksommerfuglene var det hvide W absolut dominerende. Arten opslides hurtigt blandt tidsler og brombærblomster, men dyret her er frisk på en grå morgen.

Author: Ole Andersen


Ole Andersen
#4

Commented 07/16-2011 at 20:08 by Ole Andersen

Plumpe og alt for tunge i farverne - det er køllesværmere. Erklærede natsværmere som fiser rundt i dagtimerne. Den er helt gal. En fotografisk udfordring. Og de skal skydes flyvende for at få fat i farverne. Svenskerne kalder dem bastardsvärmare. Her er det Bredbrämad bastardsvärmare...

Author: Ole Andersen


Ole Andersen
#5

Commented 07/16-2011 at 21:29 by Ole Andersen

Jeg har tidligere arrangeret workshops for naturfotografer. Et af de vigtigste råd handlede ikke om at erhverve det dyreste isenkram, men det nyttige i at stå tidligt op!
Det giver gevinst. At gentage sine handlinger, at gå de samme ture - og gerne om morgenen. Så får man de intime detaljer, som f.eks. her med stenpikkeren og dens kære barn på engen.

Author: Ole Andersen


Ole Andersen
#6

Commented 07/16-2011 at 21:40 by Ole Andersen

Monotomisk arbejdsdisciplin er vejen til resultater. Igen og igen. Nødvendigvis ikke morsomt, men nyttigt.
Her er det en klassiker, den patruljerende guldsmed.

Author: Ole Andersen


Ole Andersen
#7

Commented 07/16-2011 at 21:53 by Ole Andersen

To gæster, hr Dreyer og hr Svarrer, havde varslet deres ankomst. Jeg fandt en Poppelsommerfugl, som for dem begge var en jomfruelig oplevelse. Så havde de ikke gjort turen forgæves. Den er da også fantastisk!

Author: Ole Andersen


Ole Andersen
#8

Commented 07/16-2011 at 22:32 by Ole Andersen

Jeg lukker butikken for i aften. Lige et sidste foto, og det finder jeg interessant. To kejserkåber, men den ene, dyret tv, er designmæssigt pudsig. Er det en form/variant, nogen har kendskab til.?

Author: Ole Andersen


Ole Andersen
#9

Commented 07/17-2011 at 06:02 by Ole Andersen

Av - sæsonens førende plageånd er regnklægen

Author: Ole Andersen


Ole Andersen
#10

Commented 07/17-2011 at 08:08 by Ole Andersen

Vi var da osse på Öland. I et vandhul så en snog fouragere. Den arbejdede sig genem bunden ganske ugenert af vort nærvær - dykkede ned, undersøgte hvad der måtte gemme sig under bundslammet og mellem planteforekomster - og stak engang imellem hovedet op. Her slasker tungespidserne ned og ligner et moderne sugerør

Author: Ole Andersen


Ole Andersen
#11

Commented 07/17-2011 at 08:32 by Ole Andersen

Forunderlig blåfugl, kendt som foranderlig, på stribet torskemund.

Author: Ole Andersen


Ole Andersen
#12

Commented 07/17-2011 at 09:30 by Ole Andersen

Også en belønning fra en tidlig morgen. Ungfugl af den grønne spætte på engen. Det blev under opholdet til fem spættearter i og ved haven

Author: Ole Andersen


Ole Andersen
#13

Commented 07/17-2011 at 09:50 by Ole Andersen

Jeg vil ikke kalde mig ISO-pat!
Iflg. mit ofte benyttede OA-vokabularium er en Iso-pat en fotograf, som besidder en indtil det sygeligt grænsende vægring mod at anvende højere hastigheder end 100-200 ISO. 6400 ISO har jeg meget sjældent betjent mig af.
Men klokken var 5:22, morgentåge overalt, og jeg stak hovedet ud af mit loftvindue og så i tagrenden under mig på et par meters afstand denne lille fyr med flåt hoppe rundt. Så jeg valgte at dæmpe de fine fornemmelser og skrue op for hastigheden og således blive i stand til at fortælle historien om gærdesmutten...

Author: Ole Andersen


Ole Andersen
#14

Commented 07/17-2011 at 10:08 by Ole Andersen

Men solen vendte tilbage. Om eftermiddagen sad jeg i haven med skudklart kamera, iført 300 mm med teleconverter, og så satte den store flagspætte sig i det gamle frugttræ ganske uventet nær. Jeg afmonterede med rolige bevægelser telekonverteren og sneglede mig lidt nærmere i græsset.

Author: Ole Andersen


Ole Andersen
#15

Commented 07/17-2011 at 10:28 by Ole Andersen

De grønne spætter kom også i haven, ikke mindst i det gamle piletræ. Blot ved brug af dette træ og dets gæster gennem årene kan jeg lave en bog om fugle fra Småland! Når flere mødtes, kunne det lyde som en scene fra varmere himmelstrøg, papegøjesnak omtrent.

Author: Ole Andersen


Ole Andersen
#16

Commented 07/17-2011 at 10:58 by Ole Andersen

Ja, ja - jeg ved det godt. Og nu får jeg de tykke mænd fra fotoklubben, støjmasturbisterne og ISO-paterne mod mig! Men som jeg før har sagt, jeg har båret mange kors, og jeg bærer dem med ynde.
For mig er fotografiet ikke alene et middel til øge verdensbestanden af glansbilleder, men allermest et værktøj til at fortælle historier. Og hvis det sker på en tåget og klam dag, at fugleungerne forlader reden under stor tumult - og stadig er en byrde for de belastede forældre - akkurat som i det virkelige liv! - så skal historien fortælles, også selv om den foregår højt oppe i en bævreasp.

Author: Ole Andersen


Ole Andersen
#17

Commented 07/17-2011 at 11:00 by Ole Andersen

... og lige et suppl. foto. Det gode ved at opholde sig samme sted over en lang periode, er den indsigt man får i naturens rytme. Og den dag, fuglene forlader reden, er altid noget særligt, både for fuglene og for os, som kigger på.

Author: Ole Andersen


Søren Langkilde Madsen
#18

Commented 07/17-2011 at 11:52 by Søren Langkilde Madsen

Ole, jeg har med stor fryd læst denne tråd og set de billeder der følger den.
Særlig fryd er det at læse din korte og præcise beskrivelse hvad der er centralt i naturfotografi.

Jeg bryder mig ikke om den meget snak om støj, optagelsesvinkler o.s.v. Det er meget ofte blot refleks-svar og tager fokus billedindholdet. Det er fint at se reelt fotografisk håndværk, men teknisk kvalitet kan aldrig i sig selv gøre et billede værd at se på.

En dejlig inspirerende beretning ude fra det virkelige liv. Dejlige billeder, gode betragtning og skarpe reflektionerJens Stolt
#19

Commented 07/17-2011 at 12:11 by Jens Stolt

Ole, det ser ud til at du har haft det hyggeligt med at gå og filme lidt her og der, og du har jo et herligt udbud i din nærhed.

Selvfølgelig kan teknisk kvalitet ikke bære et billede i sig selv. Motivet er rimeligt vigtigt for billedet, og billedet er rimeligt vigtigt for motivet.

Begge dele skal med, det er der nogen, der glemmer.

Vi er inde på noget, når god teknik bruges til at understøtte et godt motiv.

Søren Langkilde Madsen
#20

Commented 07/17-2011 at 12:27 by Søren Langkilde Madsen

Selvfølgelig handler det om en ballance.

Det der er så forfriskende ved Ole beretning og billeder er at her en klokkeren beretning fra en der nyder naturen og har som har sans for at formidle denne glæde.#21

Commented 07/17-2011 at 13:41 by Bente Holm-Petersen

#20 nemlig!

Og stor tak, Ole! - Din beretning her giver inspiration til at gå videre, så nu vil jeg tage min runde i småregn og se hvad der kan dukke op - eller ikke, men så måske en anden dag.
mvh BenteOle Andersen
#22

Commented 07/17-2011 at 15:05 by Ole Andersen

I skal have tak for ytringerne. Selvfølgelig skal man kunne det tekniske. Det er jo ikke sådan, at jeg mener, det kan være ligegyldigt.
Her har et par svirrefluer gang i frier-processen, og den er lang, indviklet og støjende.
Ved at bruge 400 ISO var det muligt at opnå en exponeringstid ved 1/1000 sek - dog på bekostning af en moderat dybdeskarphed betinget af bl. 7.0. Problemet er så at få begge dyr i nogenlunde samme plan. Han bevæger sig i luften, hun bevæger sig på blomsten.

Author: Ole Andersen


Ole Andersen
#23

Commented 07/17-2011 at 15:23 by Ole Andersen

En markgræshoppe i en helt syret kulør. Er det et artskendetegn, eller falder de helt tilfældigt ud...

Author: Ole Andersen


Ole Andersen
#24

Commented 07/17-2011 at 16:02 by Ole Andersen

Den 6. juli var jeg et sted på Öland, hvor kirsebærtakvingen vistnok var den almindeligste dagsommerfugl ved en tømmerplads! Det er derfor ikke et spændbræt, den her sidder ved.
Jeg havde fået mine gæster sendt afsted et par dage i forvejen og måtte selvfølgelig tilbage til øen, alene.
Forresten sad jeg og kiggede bøger i naturboghandlen (Stenåsa), da hr Lund ringede og berettede, at der fløj kirsebærtakvinger rundt på Öland just nu. Det viste sig at være rigtigt.

Men måske kan det interessere at høre lidt om de nyeste sommerfuglebøger.
Sköra Vingar af Ulf Westerberg - Fjärilars liv och hemligheter. Den leveres i kartonfutteral og koster SEK 188. Det er ikke en systematisk bog, dog med brugbare oplysninger, og kunstfotografen er sprunget ud af skabet. Den slags har jeg en svaghed for. En oplagt gavebog.
Dagfjärilar i Sydöstra Sverige omfatter arterne i Blekinge, Småland og Öland. Den er blevet til takket være udmærkede kræfter bag Föreningen Sydostentomologerna. Dem træffer man jo bl.a. til Entomlogisk Årsmøde i Danmark.
Mest interessant er måske Sveriges Fjärilar. Top-Jensens og Fibigers værk udkom i 2009, er på 678 sider, omfattende 1012 arter. Prisen i DK ligger ved ca. 790 kroner, her er den SEK 998.
Bogen er så i år udsendt i svensk bearbejdning, omfatter alle svenske arter (1091), er på 750 sider og koster SEK 890. Håkan Elmquist, Göran Liljeberg, Morten Top-Jensen, Michael Fibiger. Og Fibiger nåede at følge med i tilblivelsen.

Author: Ole Andersen


Carsten Siems
#25

Commented 07/17-2011 at 20:47 by Carsten Siems

Tak for både gode betragtninger, beskrivelser og billeder i denne tråd!


Ole Andersen
#26

Commented 07/17-2011 at 20:49 by Ole Andersen

Selv tak - Vendehalsen bliver der lige plads til, den viste sig sporadisk i de tidlige timer især. Somme tider er man i tvivl, om fuglen ved, den er spætte...

Author: Ole Andersen


Ole Andersen
#27

Commented 07/18-2011 at 08:30 by Ole Andersen

No Fucking Foreplay!
Humlebiller har et kontant kønsliv uden dikkedarer. Jeg vil gerne afslutte beretningen fra Småland med en parringssituation, skudt inden for samme sekund

Author: Ole Andersen


Ole Andersen
#28

Commented 07/18-2011 at 08:32 by Ole Andersen

Foto B

Author: Ole Andersen


Ole Andersen
#29

Commented 07/18-2011 at 08:34 by Ole Andersen

Foto C, og han kravlede på. Et sekund efter var parringen igang.
Disse tre skud kommer i sammenhæng fra en serie skudt med high speed, det er med Canon 7 D ca. otte billeder i sekundet. Exponeringstiden var 1/500 sek.


Author: Ole Andersen


Frank Overgaard Nielsen
#30

Commented 07/18-2011 at 21:46 by Frank Overgaard Nielsen

Fine billeder og beretning der er dejligt hinsidan
mon man kan bestille de omtalte bøger på sof´s hjemmeside? altså om de sender til udlandet.


#31

Commented
07/29-2011 at 12:06 by
deleted profil
Kære Ole

Jeg takker for vores ophold, vi var jo på en tur til skibakken og her var der en grå fluesnapper som fordrede et par unger der var fløjet ud af reden

Author: Niels Poul DreyerYou must log in to write commentsTo the frontpage        To the Top

About us! | Guidelines | Contact Addresses | Links

© Photos - Authors  |  © Data - Naturephotos.dk  |  © Applications - Joe's Webdesign,  2009-2021 - All rights reserved.
 
eXTReMe Tracker