Online-forening for NaturFotografer Online-forening for NaturFotografer
 
  ©   
Login

Sign up

The Gallery

Gallery "X"

Forums

Articles

NaturePhotos
Experiences

Alle vil over hvor gærdet ...

09/23-2010 at 12:43

Frank Joe Frank Joe writes::  Eller tilløbsstykket i Dyrehaven.

I de her dage kan man ikke undgå at løbe på lidelsesfæller udi naturfotografering, hvis man begiver sig en tur gennem Jægersborg Dyrehave - og de kommer gerne langsvej fra!
Det kan man jo ikke bebrejde dem. Det er et spektakulært skue, og rejser man nogle tusinde kilometer, vil man da gerne have en vis garanti for succes - og den fås i dyrehaverne.
Author: Frank Joe

Frank Joe
#1

Commented 09/23-2010 at 12:43 by Frank Joe

Kunsten er så at lave billeder, der ikke skriger "zoologisk have"!

Author: Frank Joe


Frank Joe
#2

Commented 09/23-2010 at 12:46 by Frank Joe

Det kan godt lade sig gøre - og er billedet så ringere end hvis det var lavet i det vest-jyske eller andre steder uden hegn?

Author: Frank Joe


Frank Joe
#3

Commented 09/23-2010 at 12:52 by Frank Joe

Det er vist det Jack J. mener under et billede af samme, hvor han sammenligner det med billeder taget fra lejede fotoskjul, hvor der fodres for at lokke motiverne til - f.eks. rovfugle og traner i Sverige, og bjørne og ulve i Finland.

Det gælder under alle omstændigheder om at holde tungen lige i munden

Author: Frank Joe


Peter Borch
#4

Commented 09/23-2010 at 13:11 by Peter Borch

Ja, jeg skal love for at det var et tilløbsstykke, selv kom jeg i snak med en polak der var fotoredaktør på et polsk jagtblad og en prof fotograf der filmede til Arte en fransk tvkanal og NDR en tysk dito. Jeg var der den 22/9 om formidagen, var du der på samme tid, Frank?


Lars Søjberg Madsen
#5

Commented 09/23-2010 at 14:01 by Lars Søjberg Madsen

Nej ringere billeder er det bestemt ikke men bare ikke det samme som hvis man havde siddet i skjul i 3 dage i Vestjylland.
Jeg bruger også faldfælder til at fange biller i, akvarie til vand-smådyr og har forsøgt mig med bananlokning til sommerfugle (uden held). Jeg har også billeder af dyr i fangeskab. Man gør hvad der er nødvendigt for at få billedet i kassen. Trods det mener jeg ikke et billede af et dyr i en dyrehave (ligegyldigt hvor meget det er dyret tilladt at trave omkring) er det samme som et vildt dyr i det fri. Det er flotte dyr i har fotograferet (flottere end de fleste hjorte man vil kunne finde i Vestjylland) men det er og bliver altså tamdyr.
Jeg synes ikke situationen kan sammenlignes med brug af fugle- og bjørne-skjul. I det tilfælde er det vilde dyr der fotograferes hvor de naturligt er hjemmehørende. Hvis man benytter fodring vil man naturligvis ændre deres adfærd men hvis jeg havde muligheden for at fotografere en bjørn fra et bjørneskjul i Finland ville jeg _helt klart_ foretrække det fremfor at fotografere bjørnen i en dyrepark. Det kunne sagtens være at jeg stadig ville fotografere bjørnen i dyreparken hvis jeg ikke havde råd til en tur til Finland men jeg ville stadig håbe på at kunne få råd og lejlighed til at fotografere bjørnene i det fri en dag.
Jeg er stadig af den holdning at hvis man fotograferer et dyr der ikke lever i det fri (også selvom det lever halv-frit) bør beskrives som værende et tamdyr eller værende fotograferet i en dyrehave hvis man foretrækker den beskrivelse.
I øvrigt flotte billeder, jeg kan specielt godt lide billede nummer 2 og 4.Frank Joe
#6

Commented 09/23-2010 at 14:17 by Frank Joe

Ja, første billede fra d. 22. er taget kl. 7:38 og det sidste kl. 9:12. En skam at vi ikke havde talt sammen, eller løbet ind i hinanden.
Vi var der også dagen før, hvor de bedste skud kom i hus fra midt eftermiddag til solnedgang. Da kom dyrene ud fra skovene. Dette er et hint.
Desværre blev solnedgangens billeder delvis ødelagt af direkte sol ind i frontlinsen

Author: Frank Joe


Frank Joe
#7

Commented 09/23-2010 at 14:21 by Frank Joe

I det meste af det du siger er vi absolut ikke uenige, Lars.
Dog vil jeg sige at der ikke er den store forskel på om man holder dyrene til med foder eller med hegn - resultatet er i hvert fald det samme


Frank Joe
#8

Commented 09/23-2010 at 14:24 by Frank Joe

Forøvrigt mener jeg at have fundet ud af at brølet opstår, når dyret trække vejret ind!?! Udåndingsluften ses i hvert fald efter brølet.


Peter Borch
#9

Commented 09/23-2010 at 14:32 by Peter Borch

Jeg var der først ved 9 tiden så solen var allerede for langt oppe og temperaturen for varm til billeder med udåndingdamp. Jeg gjorde de samme iagtagelser med hensyn til udåndnings luften, den kom lige efter brølet


Lars Søjberg Madsen
#10

Commented 09/23-2010 at 14:47 by Lars Søjberg Madsen

Dog vil jeg sige at der ikke er den store forskel på om man holder dyrene til med foder eller med hegn - resultatet er i hvert fald det samme

Njah... hvis jeg bruger hegn kan jeg fotografere en løve på indlandsisen eller en pingvin i Sahara (hvis jeg er hurtig nok til at få billedet før de dør). Hvis jeg bare fodrer skal jeg nok ikke gøre mig nogen forhåbninger i den retning.Vinni Bruhn
#11

Commented 09/23-2010 at 18:49 by Vinni Bruhn

Billederne fra dyrehaven er da superflotte, men jeg vil altså give Lars ret i at det ikke er det samme som at fotografere de "vilde" dyr.. For det første så farer de jo ikke rundt i det fri på de tidspunkter hvor mange af billederne fra Dyrehaven er taget, og for det andet, så er de ikke vandt til at der går mennesker rundt imellem dem.
Dermed ikke sagt at billeder fra Dyrehaverne ikke er gode og fine, men oplevelsen må altså være anderledes )
Nu har jeg selv, over flere gange, både i år og sidste år, besøgt en skov et stykke fra hvor jeg bor. Skoven er privat ejet og tilhører godset Ormstrup, så der er restriktioner for hvornår man må være der. Der fodres og der drives jagt på dyrene, men der er ingen hegn, så det er vilde dyr man træffer der.
At komme der kl. 6 om morgnen, i tåge, og møde et inferno af brøleri er altså en helt speciel oplevelse... og når en af kæmperne kommer ud af tågen, kan det i hvert fald godt få mig til at ryste lidt i bukserne - for hvad gør han ;o))
Man ser ikke dyrene gå rundt i flokke midt på dagen, som i Dyrehaverne, men er man heldig ser man en eller to som smutter forbi. De spotter en lynhurtigt og så er de væk....
Jeg synes ikke Dyrehaven kan sammenlignes med fotoskjul, da de fugle/dyr som fotograferes fra skjul ikke er vandt til mennesker, men blot er vandt til at der er mad der.


Frits Thomsen
#12

Commented 09/23-2010 at 21:17 by Frits Thomsen

Hvad ville der ske hvis man åbnene hegnene i Dyrehaven `??
Nogle dyr ville nok stikke af , men mon ikke en hel del ville blive tilbage ??


Frank Joe
#13

Commented 09/24-2010 at 00:13 by Frank Joe

#11 - der er nok ingen tvivl om at oplevelsen er mere intens omend sjældnere med de vilde krondyr du møder, men er billederne bedre?

Som kusiosum kan jeg fortælle at NFD tillader billeder fra dyrehaver - jeg fik en 3. plads i deres årskonkurrence i 2008 med netop et Krondyr fra Jægersborg.
Og selvom fugleognatur.dk i retningslinierne skriver "Billedet må ikke være taget af mere eller mindre tamme dyr i dyreparker eller zoologiske haver, men mindre andet er aftalt med Fugleognatur.dk., findes der et utal af både Dådyr og Krondyr fra Jægersborg i deres galleri


Rune Bjerre
#14

Commented 09/25-2010 at 10:12 by Rune Bjerre

Der er jo mange måder at fotografere på. Det store spørgsmål er så bare om nogen måder er bedre end andre - og ikke mindst ud fra hvilke betragtninger man vælger at vurdere det.

For et stykke tid siden, var der nogle billeder af jærv i bladet Camera Natura. Fotografen havde brugt år på at besøge de samme jærve og var til sidst blevet så kendt af dem, at han kunne sidde ucamoufleret mellem dem på få meters afstand mens de legede omkring ham. Han må have haft en fantastisk oplevelse og billederne var også imponerende. Men hvis man for provokationens skyld skulle vælge at anlægge den synsvinkel, at man som fotograf skal forstyrre dyrelivet mindst muligt, må konklusionen vel være, at det havde været bedre, hvis han havde taget billederne i en dyrepark.

Skal lige sige, at det nu absolut ikke er min mening, men eksemplet viser alligevel, at det nok ikke er så ligetil at sige, hvad der er den bedste måde at fotografere på. Det kommer nok an på hvem man er.


Jack Jessen
#15

Commented 09/26-2010 at 00:43 by Jack Jessen

Punkt et Lars: Betragt ikke dyrene som tamdyr gør du det så kommer du galt afsted
Punkt to Jeg har da også prøvet at pasivisere insekter og tage billeder af dem ... Det er sq nemmere men heldigvis synes jég ikke om de billeder, da jeg ved hvordan de er opstået. Jeg har det bedst med de billeder der er helt naturlige, men omvndt ser jeg ingen skam i at fotografere hjorte i dyrehaven. Det er lige meget hvad i så må sige og mene, deres hjem; Og de er absolut vilde dyr, hvilket en uheldig kondiløber fra sidste år kan bevidne.
Jeg tror hellere jeg vil gå rundt der, end jeg vil lokke vilde fugle til med nam nam foder, mens jeg sidder og venter i mit skjul med min varme kaffe og en snack.
Og en ting er sikkert jeg ved også hvor jeg får den for mig største naturoplevelse.
Her fik jeg den på Frank's billede tre... For pokker adrenalinet pumpede da den stod der og prustede ganske nær os med øjenkontakt og vi febrilsk kiggede efter et egnet gemmested.
12: Og ? Området er rigeligt stort til hjorte, men mon ikke der ville ske for meget hvis de blandede sig i trafikken.You must log in to write commentsTo the frontpage        To the Top

About us! | Guidelines | Contact Addresses | Links

© Photos - Authors  |  © Data - Naturephotos.dk  |  © Applications - Joe's Webdesign,  2009-2021 - All rights reserved.
 
eXTReMe Tracker