Online-forening for NaturFotografer Online-forening for NaturFotografer
 
  ©   
Login

Sign up

The Gallery

Gallery "X"

Forums

Articles

NaturePhotos
Experiences

En jyde drager østpå

12/22-2009 at 17:50

Lars Søjberg Madsen Lars Søjberg Madsen writes::  Hej folkens

Ansporet af de andre beskrivelser tur-fortællinger er her en tekst jeg skrev for et par år siden på et lukket forum.
Det foregik i maj 2007.

I tirsdags mens jeg sad på mit arbejde og kiggede ud på det fine vejr tænkte jeg ved mig selv at jeg burde bruge nogle af mine fridage på en hurtig tur til Lolland efter den sjældne Sortplettet Bredpande.
Som sagt så gjort - senere på dagen meddelte jeg kollegerne at jeg tog 1½ dags ferie fra onsdag middag for at køre de hundredevis af kilometer efter en lille sommerfugl som jeg skulle have et billede af.
Onsdag eftermiddag var latteren fra kollegerne udskiftet med den monotome lyd fra bilen der arbejdede sig tværs henover landet.

Da jeg nu alligevel skulle til Sjælland kunne jeg lige så godt slå et smut forbi nordvestsjælland hvor Fransk Bredpande har sine to sidste forekomster i Danmark. Efter motorvejen og en lidt usikker navigation gennem den beton-labyrint der kaldes Kalundborg stod jeg ved 4-tiden på Røsnæs og skuede ud over et næsten blankt hav. Med solen strålende fra en skyfri himmel og en behagelig lufttemperatur sendte jeg en medlidende tanke til kollegerne der først nu så småt var ved at gøre dagens arbejde færdigt.
Jeg havde fået tiltusket mig nogle oplysninger der skulle hjælpe mig i min søgen efter den lille undseelige sommerfugl og de skulle vise sig at være guld værd for den er absolut ikke let at finde i det store område. Jeg havde hårdnakket bestemt mig for ikke at følge stranden eller sågar bare stierne så jeg kæmpede mig igennem brombær- og tjørnekrat. Undervejs stødte jeg på en lille koloni af Okkergul Pletvinge som jeg slet ikke var klar over var i området så jeg fik varmet min aftrækkerfinger godt op med dogme-dokumentationsbilleder af dem inden jeg kæmpede mig videre gennem buskadset.
Efter to timer uden at være helt sikker på om jeg var på det rigtige sted i området eller efterhånden overhovedet i den rigtige landsdel og uden skyggen af bredpander i al almindelighed var jeg knap så optimistisk men jeg havde fundet en varm gryde mellem bakkerne og studerede blåfuglene der fløj rundt. Så pludselig så jeg en, og så en til!
Jeg kastede mig ned på knæ foran kræet (dog ikke for at tilbede det) og væk var sommerfuglen - æv! Nu vidste jeg i det mindste at jeg var det rigtige sted og efter et kvarters tid viste endnu en bredpande sig. Denne gang fik jeg oven i købet nogle billeder.

Her Rødlig Perlemorsommerfugl som var en af turens mål...

Author: Lars Søjberg Madsen

Lars Søjberg Madsen
#1

Commented 12/22-2009 at 17:58 by Lars Søjberg Madsen

Efter nogle timers jagt på de små sommerfugle bestemte jeg mig for at jeg havde fået nok og det var ved tiden at køre et smut ud forbi Vesterlyng hvor arten også er blevet observeret i år. Klog af skade besluttede jeg mig dog for at gå langs stranden på tilbagevejen og kunne nu konstatere at det der havde føltes som mange kilometer gennem krattet var femhundrede meter langs stranden.

Mens jeg stod ved bilen og fik en slurk danskvand og en bid brød ringede Jakob Damborg fra natureeyes og ville høre mig om jeg kendte til nogle gode steder for Sortplettet Bredpande. Han havde tænkt sig at køre til Lolland om aftenen, overnatte i bilen og være klar til den store fotodag torsdag - fuldstændig samme plan som jeg selv havde! Jeg forklarede ham at jeg var på vej i samme retning og vi aftalte at mødes klokken 22:00 i Skovby (som senere skulle vise sig kun at eksistere på kortet - ikke i virkeligheden).

Jeg samlede mit grej sammen og vendte bilen mod Kalundborg. Efter en halv times tid, omkring klokken 19:30, holdt jeg ved en lille bådplads ved Vesterlyng. Jeg studerede en planche der var ophængt på stedet og konstaterede at jeg har set mere imponerende heder i Jylland.
Inde i selve området var et fint hedeagtigt område med mængder af Nikkende Kobjælde helt ned til selve stranden.

På det tidspunkt var energien ikke så stor som tidligere på dagen efter en halv arbejdsdag, nogle hundrede kilometer i bil og en solid travetur på Røsnæs så jeg bestemte mig for bare lige at snuse lidt rundt med det minimale udstyr (monopod og D200 + Tamron 90).
100 meter henne af stranden i læ af nogle buske skræmte jeg nogle viber der tydeligvis havde unger og da jeg allerede havde billeder af Fransk Bredpande besluttede jeg at opgive jagten og kigge lidt på den anden side af krattet i stedet hvor der med stor sikkerhed ikke var bredpander. En halv times tid senere konstaterede jeg at det var det med fotograferingen for den dag og pakkede bilen og vendte næsen mod Lolland.

Turen fra nordvestsjælland til østlolland er lang måtte jeg konstatere og selv om jeg mente jeg havde masser af tid var klokken 21:45 inden jeg var i Skovby (som findes på kortet men ikke i virkeligheden). Lidt senere dukkede Jakob op og vi fik en klog snak de næste par timer om Rørdrum, Natugle og de andre dyr vi kunne høre og om forventningerne til torsdagens sommerfuglejagt. Klokken godt tolv gik vi til køjs i bilerne, spændte på hvad næste dags sommerfuglejagt ville bringe.

Her Sortplettet Bredpande - et andet af turens hovedmål.


Author: Lars Søjberg Madsen


Lars Søjberg Madsen
#2

Commented 12/22-2009 at 18:23 by Lars Søjberg Madsen

Klokken halv otte vågnede jeg, eller rettere bestemte mig for ikke at forsøge at sove længere da jeg frøs og efterhånden følte mig noget radbrækket efter at have ligget natten over i en akavet position i bilsædet.
Ved sommerfuglefotografering er der jo sjældent vundet meget ved at stå tidligt op for de er normalt meget svære at finde inden de bliver aktive men på den anden side havde min overnatning ikke givet mig lyst til at blive liggende længere.
Jakob stod allerede udenfor og virkede forbavsende frisk, han havde allerede studeret fuglelivet omkring rastepladsen og jeg fremmumlede et "nåda!" til hans beretninger mens jeg begyndte at gennemrode bilen efter noget at spise.

En halv time senere var den værste søvn gnedet ud af øjnene, jeg havde fået varmen og jeg havde fået noget morgenmad så nu var jeg mere frisk på at begynde fotojagten.
Vi hankede begge op i vores fotoudstyr og jeg "glemte" mit tunge og upraktiske stativ i bilen og nøjedes med at tage kamera og fototaske med. Vi begav os i rask gang ned af skovvejen mod det sted vi havde studeret på kortet aftenen før.
En lille kilometer inde i skoven så vi allerede den første lille perlemorsommerfugl der tydeligvis var mere morgenfrisk end jeg selv. I den kølige luft var det let at komme tæt nok på til rimelig artsbestemmelse og vi besluttede at det var selene - Brunlig Perlemorsommerfugl og ikke den sjældnere euphrosyne - Rødlig Perlemorsommerfugl.

Til vores glæde stemte fundstedet fuldstændig overens med det medbragte kort over hvor arterne skulle findes og vi fortsatte langsomt ind i skoven med øjnene på stilke. Efter kort tid var fundlisten oppe på 5-6 selene men stadig ingen euphrosyne og ikke skyggen af turens hovedmål, nemlig silvicolus - Sortplettet Bredpande. At vi stadig ikke havde fundet de to sjældne arter var ikke noget der fik vores humør ned - vejret var flot med et diset sollys og vi havde hele dagen til at finde sjældenheder.

Vi gik lidt frem og tilbage i området og begav os ud i den fjerne ende hvor der skulle være bedst mulighed for euphrosyne ifølge kortet. Da vi stadig ikke havde fundet euphrosyne ved halv-ti-tiden mente Jakob at han ville gå tilbage og lede efter silvicolus igen. Jeg mente nu ikke jeg var klar til at opgive euphrosyne endnu og som den bevægelses-økonom jeg nu engang er mente jeg at det var bedst at lede videre efter euphrosyne nu jeg alligevel var hvor den skulle findes. Som sagt så gjort - Jakob vendte om og gik tilbage til silvicolus-land mens jeg blev og ledte efter euphrosyne.


Jeg fandt arten efter ti minutter og takkede i stilhed de højere magter for min dovenskab. Jeg fik nogle hurtige billeder af oversiden og sandelig om ikke sommerfuglen klappede vingerne sammen til et fint underside-billede da nogle tynde skyer begyndte at gå for solen. Den oplagte chance for underside-billeder af arten var dog noget besværliggjort af lyset der på trods af en fin sart karakter ikke var helt kraftigt nok til håndholdte billeder hvilket nødvendiggjorde en lidt høj ISO og en stor blænde for at holde lukkertiderne tilstrækkeligt hurtige. Efter en stak billeder af den lille sommerfugl og efter at jeg havde sikret mig at i hvert fald nogle af billederne var brugbare vendte jeg om og begav mig tilbage i området med silvicolus.

Få hundrede meter nede af skovvejen fandt jeg Jakob der havde rigget stativet til ved nogle brombær i vejkanten. Det viste sig at der sad ikke mindre end 3 hanner af silvicolus og solede sig. Sommerfuglene var meget lidt sky og vi fik taget stakkevis af billeder begge to af den sjældne art men jeg kunne se på kameraets display at det svage sollys gik ud over skarpheden i mine håndholdte billeder. Da sommerfuglene ikke så ud til at have travlt besluttede jeg mig for at gå den tunge (og lange) vej tilbage til bilen efter mit stativ og min monopod - guderne sad sikkert og gnækkede da min dovenskab gav bagslag.

En halv times tid senere var jeg tilbage ved stedet, efter en hurtig fotografering af den relativt sjældne Smaragdedderkop som jeg var stødt på undervejs. Jeg moslede løs med mit uhåndterlige stativ og stødte gentagne gange mod brombærplanterne hvor sommerfuglene sad og solede sig og til min glæde blev de siddende som limede til planterne. Det blev til nogle få stativ-billeder inden jeg var klar til at kyle det upraktiske stativ langt ind i skoven. jeg opgav stativet og skiftede til min monopod så jeg kunne få skarpe billeder uden at behøve at kæmpe med stativet. Mange billeder senere var jeg sikker på at have mindst en håndfuld brugbare billeder af de fine små sommerfugle. Jakob var også klar til at fortsætte og igen var vi uenige om ruten. Jakob ville gerne have billeder af euphrosyne som jeg jo nu allerede havde taget billeder af mens jeg gerne ville finde hunnen af silvicolus.

Vi delte os igen og jeg fortsatte ind af det spor der ifølge noterne skulle indeholde flest silvicolus og snart efter så jeg flere selene og euphrosyne mellem hinanden og kunne få endnu et euphrosyne-oversidebillede. Jeg fandt også hurtigt flere silvicolus hanner men hunnerne var som sunket i jorden. Det begyndte at nærme sig middag og skyerne der før gav lyset en fin blød karakter var drevet væk så lyset begyndte at blive dårligere til fotografering. Pludselig ringede min telefon og jeg kunne lige nå at høre at det var Jakob før forbindelsen blev afbrudt. To minutter senere ringede han igen og blev igen afbrudt. Sådan blev han ved en 7-8 gange og jeg kunne efterhånden sammenstykke at han var gået tilbage til bilerne for at spise frokost.

Det lød som en plan og jeg begyndte så småt at begive mig i samme retning og fik undervejs taget lidt billeder af Stor Kejserguldsmed - A. emperator og Kileplet-mosaikguldsmed - A. isosceles. Da jeg nåede tilbage til bilerne sad Jakob og studerede omgivelserne og vi fik os en klog snak om omgivelserne og om Jakobs telefon. Vi holdt en god lang pause og kunne nyde det dejlige sommer-agtige vejr de næste par timer inden vi ved 2-tiden begav os tilbage i skoven.

Atter engang blev skovvejene travet igennem på kryds og tværs med et par afstikkere ind i stykkerne nu og da og hver gang vi fandt silvicolus blev de studeret og beundret. Vi havde nu fundet mere end 20 silvicolus, heriblandt nogle få hunner så efterhånden blev kameraet ikke brugt længere ved hannerne når de viste sig hvis ikke de sad specielt godt. Henad ved femtiden var vi simpelt hen mætte på sommerfugle-oplevelser og vendte om mod bilerne. Mens vi sad ved bilerne og fik lidt at spise regnede vi løseligt ud at vi havde gået omkring 15 kilometer i løbet af dagen så det var intet under at vi var godt trætte i benene.

Jakob havde planer om at stoppe et par steder undervejs hjem for at tage billeder mens jeg selv blev en halv times tid for at fotografere lidt åkander og vandnymfer ved rastepladsen. Omkring klokken seks pakkede jeg udstyret sammen og begyndte den lange tur hjem.

I dag 4 dage senere har jeg bestilt et ordentligt stativ så jeg ikke skal kæmpe med det gamle monstrum ved makrofotografering igen.

En stålorm kiggede også forbi...


Author: Lars Søjberg Madsen


Jens Stolt
#3

Commented 12/22-2009 at 19:49 by Jens Stolt

Godt Lars. Ja, vi skal have noget kød på.
Det leverer du godt.
Jeg kan godt huske at jeg læste historien tidligere, med stor interesse.
Fint.


Rune Bjerre
#4

Commented 12/22-2009 at 20:37 by Rune Bjerre

Ja det er en skøn beretning. Lyder som om det har været en dejlig dag.


Lars Andersen
#5

Commented 12/23-2009 at 07:25 by Lars Andersen

En god historie! Det er herligt at man kan gå i skoven uden at ens mobil ringer hele tiden, så får man tid til fotografering. Her et af mine Sortplettet hanner fra i år.

Author: Lars Andersen


Nelly Hansen
#6

Commented 12/23-2009 at 17:40 by Nelly Hansen

Tak for en spændende og inspirerende beretning.


Jens Stolt
#7

Commented 12/23-2009 at 19:28 by Jens Stolt

Lars Andersen. Du skulle prøve at styre din iver og lade dem sætte sig, så ville du ikke få så uskarpe billeder.

(jeg dukker mig)

Lars Madsen. tak for din beretning.


Lars Søjberg Madsen
#8

Commented 12/24-2009 at 11:40 by Lars Søjberg Madsen

Tak skal i have.
Jeg er glad for at i kan bruge fortællingen.
You must log in to write commentsTo the frontpage        To the Top

About us! | Guidelines | Contact Addresses | Links

© Photos - Authors  |  © Data - Naturephotos.dk  |  © Applications - Joe's Webdesign,  2009-2021 - All rights reserved.
 
eXTReMe Tracker