Online-forening for NaturFotografer Online-forening for NaturFotografer
 
  ©   
Login

Sign up

The Gallery

Gallery "X"

Forums

Articles

NaturePhotos
Experiences

Jægersborg Dyrehave

09/28-2011 at 19:44

Jørgen Dam Jørgen Dam writes::  Igen i dag tog jeg den tidlige morgentur til den smukke Jægersborg Dyrehave. Det område er smukt på alle tider af døgnet og til enhver årstid uanset vejret, men allersmukkest i mine øjne, er den, lige før, under og efter solopgangen.
Jeg vil derfor fise et lille - meget lille - udsnit af mine oplevelser i dag, hvor jeg sammenlagt var der i godt og vel 2½ time.
Det første billede viser en hvid kronhjort, som jeg har mødt flere gange på det sidste. Jeg har set ham truende overfor andre hanner, men mest opholder han sig for sig selv. Han har jo nok fået sig nogle klø i kampen om hundyrene, og venter nu blot på, at den sejrende han skal blive så udmattet af sin yngleadfærd, at han får tak for sidst på en måde, så han forstår det.
Author: Jørgen Dam

Jørgen Dam
#1

Commented 09/28-2011 at 19:47 by Jørgen Dam

Om ikke sammen med så dog i nærheden af den hvide gik disse to lidt yngre hanner. De var lidt urolige, ligesom de ikke helt vidste, hvorhen vejen skulle gå.

Author: Jørgen Dam


Jørgen Dam
#2

Commented 09/28-2011 at 19:50 by Jørgen Dam

Kort efter vandrede den hvide sig ind i skoven, hvor han rumsterede rundt indenfor et mindre opråde. Det var godt nok temmelig mørkt derinde, men sollyset skinnede bag træerne, så har var da til så nogenlunde at få øje på.
Kort efter listede også de to andre hanner ind i skovens mørke, hvor de ikke lod sig se fra mit udkigssted.

Author: Jørgen Dam


Jørgen Dam
#3

Commented 09/28-2011 at 19:59 by Jørgen Dam

Og så sker der ting og sager. Jægeren med ledsager ankommer i firhjulstrækkeren. Hilser smilende til mig, da de kører forbi, hvorefter de bremser forsigtigt op.
Ud stiger først jægeren med gevær og kikkertsigte - dernæst ledsageeren holdende sig for sine øren. To skud brager i retning af de tre krondyr, som jeg nu ikke kunne se - heller ikke før skuddene lød.
Jeg vælger at gå væk fra bilen, der i øvrigt blev kørt ind i retning af dyrenes opholdssted. Og helt ærligt, så var jeg temmelig ked at det, for var det nu "min" hvide vej, der var nedlagt? Det var næsten ikke til at bære.

Men så pludselig! Ganske få meter fra mig ud af skoven kom et kæmpekrondyr! Den hvide.
Hvem der blev mest forskrækket lige her - den eller mig - ved jeg ikke, men for pokker da.
Nu fik han i hvert fald et skud - og det lige i panden. Med en Canon kaliber 500mm.
Og jeg kunne nu vandre lettet videre dog tungt slæbende på fotoudstyret.

Author: Jørgen Dam


Jørgen Dam
#4

Commented 09/28-2011 at 20:00 by Jørgen Dam

Så bevæget var jeg lige nu, at jeg glemte at uploade billedet af den smukke han.

Author: Jørgen Dam


Jørgen Dam
#5

Commented 09/28-2011 at 20:02 by Jørgen Dam

Andre dyr skjulende sig i en anden mørk skov samme morgen.

Author: Jørgen Dam


Jørgen Dam
#6

Commented 09/28-2011 at 20:02 by Jørgen Dam

Ogg så slutter vi med krondyrene her for denne gang.

Author: Jørgen Dam


Jørgen Dam
#7

Commented 09/28-2011 at 20:04 by Jørgen Dam

Der var også firben på en trøsket træstamme set lidt senere.

Author: Jørgen Dam


Jørgen Dam
#8

Commented 09/28-2011 at 20:05 by Jørgen Dam

Også spætmejse inde i mørket.

Author: Jørgen Dam


JH
#9

Commented 09/28-2011 at 20:14 by JH

Hehe ...... god fortælling med fine understøttende billeder, Jørgen !
Og godt din store hvide favorit overlevede dagen ! )


Frank Joe
#10

Commented 09/28-2011 at 20:26 by Frank Joe

Jeg var i haven i går.
Her så jeg for første gang, i de 4 år jeg har besøgt den i krondyrenes brunsttid, en ægte kamp. Andre gange har de hanner, der har prøvet at snige sig ind på en flok hinder, altid fortrukket sig uden kamp, når "ejeren" af flokken kom til.
Denne gang var der ingen vaklen, men buldren og bragen, mens de prøvede kræfter. Jeg ved ikke om det er Jørgens hvide, men det var den, der sejrede og efterfølgende brølede det ud til skræk og advarsel for andre udfodrere. Efterfølgende kunne han uden besvær indlemme yderligere hinder fra de andres flokke.
Kampen foregik lige ved siden af Peter Lieps Hus og langs Teaterstien, så der var mange tilskuere og fotografer, der måtte springe for livet, da taberen stak af med vinderen i hælene.

Author: Frank Joe


Ole Steen Bornak
#11

Commented 09/28-2011 at 21:59 by Ole Steen Bornak

Mandag aften var jeg i Dyrehaven. Tæt ved Peter Lieps Hus, på den vej der fører mod Eremitageslottet, lå denne store tyr og brølede. Han havde 5-6 hinder tæt ved, men også et par noget mindre rivaler, som med stor respekt cirkulerede rundt om den lille gruppe. Det viste sig at den store hvide han var skadet på venstre forben. Han forsøgte flere gange at rejse sig men måtte opgive. En tilskuer fortalte at han om søndagen havde været ok. Om det er en af de hjorte I afbilleder her kan jeg da kun håbe på, for så har han jo klaret skærene.

Author: Ole Steen Bornak


Jørgen Dam
#12

Commented 09/28-2011 at 22:00 by Jørgen Dam

Man kan af mærkerne på handyrene se, at der er voldsom gang i kamphandlinger for overtag på haremet, så slagsmål må der være mange af. I morges så jeg et par i kamp, men på lang afstand, så der komme ikke billeder af det.
Nu er det som regel om morgenen, jeg møder frem til dyrehaven, og folk med forstand på de dele siger, at den voldsomste aktivitet hannerne imellem foregår omkring solnedgangstide og senere. (Til almindelig underretning for eventuelt interesserede).Jørgen Dam
#13

Commented 09/28-2011 at 22:04 by Jørgen Dam

Ole! Jeg kan kende det gevir. Det er samme han, som jeg har truffet flere gange derude. Senest i dag, og da var der ingen haltning. Men han havde to yngre hanner i sin periferi. Ingen hunner. Det vil sige, at der var masser af hunner lidt fra den, men de bevogtedes af en anden arrigtrold af en mørklødet han.
Altså: Det er samme han, som af mig fremvist herover.


Jens Stolt
#14

Commented 09/29-2011 at 00:10 by Jens Stolt

Så han vandt altså haremet en dag og pga dårlige ben kunne han ikke holde fast på det?
Jeg kan i øvrigt ikke forstå, at de vil have hvide hjorte.


Ole Steen Bornak
#15

Commented 09/29-2011 at 00:53 by Ole Steen Bornak

De hvide hjorte kom til dyrehaven en gang i enevældens tid, som gave til den danske konge. Af de ca. 300 krondyr er i dag omkring 15 af dem hvide dyr.
Og de er ikke albinoer.
Jørgen, det glæder mig det er den samme, så klarede han problemet.


Ole Steen Bornak
#16

Commented 09/29-2011 at 01:01 by Ole Steen Bornak

Og så synes jeg lige I skal have en af de andre hvide tyre. Billedet er taget i skumringen mandag aften.
1/80 sek, f5,6 og 1000 ISO. (Jeg beklager den høje ISO, Jens)

Author: Ole Steen Bornak


Jens Stolt
#17

Commented 09/29-2011 at 01:03 by Jens Stolt

det gør ikke noget.
hvilken linse har du brugt?


Ole Steen Bornak
#18

Commented 09/29-2011 at 01:06 by Ole Steen Bornak

EF 100-400 f4,5-5,6 L IS ved 400 mm.


Jørgen Dam
#19

Commented 09/29-2011 at 05:59 by Jørgen Dam

Det er slet ikke så tosset at benytte zoomlinse derude i dyrehaven. Det hænder, at man kommer ganske nær dyrene, og især, når der er flere samlet er det gavnligt. Og så vejer EF 100-400mm jo ikke så meget som 500mm f/4,0-linsen.
Jeg kan nu godt forstå de mange dyrehavefotografer, der transporterer deres grej i enten barnevogn, golfvogn eller andet med hjul under. Og så forstår jeg på en måde også godt dem, der medbringer lænestole og andet behageligt at sætte sig på et sted, hvor udsigten er god.


Vinni Bruhn
#20

Commented 09/29-2011 at 16:38 by Vinni Bruhn

Fin fortælling Jørgen og fine billeder, godt han klarede det, ham den store hvide ;o)) men det undrer mig at jægeren bare kommer kørende, stopper og skyder mens der er folk i området.. Det kan sq. da let ende galt!!
I de skove hvor jeg kikker efter Krondyr er enten hele eller dele af skoven lukket når der er jagt, og der står skilte ved alle indgange om at færdsel i skoven er forbudt på disse dage.
Hvordan pokker styre de det i Dyrehaven hvor folk myldrer ud og ind???


Ole Steen Bornak
#21

Commented 09/29-2011 at 16:47 by Ole Steen Bornak

Vinni, de skyder kun på dyrene. ;o))


Jørgen Dam
#22

Commented 09/29-2011 at 16:55 by Jørgen Dam

Du er inde på noget her, Vinni. Hvordan reglerne er med hensyn til jagt i dyrehaven, ved jeg faktisk ikke, men der skydes hver dag i denne tid - måske hver dag året rundt, og jeg har ikke hørt, at der skulle ryge en enkelt fotograf eller anden kratlusker med i købet. Vi må vel også huske, at der her er tale om professionelle skytter, og så er de nok også så tæt på dyrene, at fejlskud ikke sker. (Pigen, der ledsager skytten, er måske samarit med uddannelse til at stoppe skudhulsblødninger i tilfælde af vådeskud)???
I de store skove og jagtområder i Jylland, er der nok mange typer jægere, og det er ikke sikkert, at de alle har det rette øjemål. Nu kunne man jo så her begynde at fyre vittigheder af, men det vil jeg ikke, da jeg ikke vil risikere repressalier af nogen art. Jeg drager jo ind imellem til det jyske med kamera for jagt på derværende motiver, og vil nødigt at en vredladen person passer mig op med kraftige iretelsættelser.


Jørgen Dam
#23

Commented 09/29-2011 at 16:57 by Jørgen Dam

Jow da, Vinni. Ole siger det kort og præcis. Drag du blot til dyrehaven, men tag for en sikkerheds skyld en orange hat på, ligesom de svenske elgjægere.


Vinni Bruhn
#24

Commented 09/29-2011 at 17:19 by Vinni Bruhn

LOOL ja I er sgu vittige I to ))
Der er da mange hensyn at tage når man skyder dyrene. Ud over at man kan ramme forkert, så kan det da også blive en voldsom oplevelse for familier med små børn hvis et dyr bliver skudt lige for øjnene af dem.. og det er jo ikke KUN fotografer der suser rundt på sletterne derude i øjeblikket...
Alt det skyderi tager da også lidt af idyllen skulle man mene ;o))


Jørgen Dam
#25

Commented 09/29-2011 at 17:33 by Jørgen Dam

Igen rammer du plet, Vinni. Derude valfarter man med børn i udflytterbørnehaver - men dem kan man høre på meget lang afstand. Men også familierne kommer med børn, og de er mindre støjende, men dog hørlige.
Og så er der ryttere i massevis hver eneste dag næsten døgnet rundt.
Jeg gad vidst, hvad dyrehavens daglige brugere ville sige, hvis haven blev afspæret hver gang, der er jagt????
Med hensyn til idyllen, så ville der uden skyderiet blive så mange dyr, at det i sig selv ville være ganske uholdbart - ja det siger de kloge, så det får stå til troende.
(Men umiddelbart vil jeg tro, at dem der lever aller farligst, er de par, der møder hinanden på Dyrehavsbakken og så sniger sig ud i krattet for at kissemisse - ohawwehawwe ha).


Jens Stolt
#26

Commented 09/29-2011 at 20:14 by Jens Stolt

De skytter ved garanteret lige præcis, hvor dyrene står og hvornår. Og de kender alle de steder de kan skyde med godt kuglefang, og hvor de ikke kan.

Så er der ikke nogen særlig risiko.

Dyrehavens hjorte er jo "fangeskabs dyr", der bliver fodret om vinteren. Der er kun plads til et antal.

Jeg synes virkelig de gør et godt arbejde derinde, det har de gjort i mange år, i hundreder af år, et godt historisk arbejde faktisk.


Ole Steen Bornak
#27

Commented 09/29-2011 at 21:08 by Ole Steen Bornak

Jeg har set krondyr blive skudt i Gribskov, det var også uden nogen form for advarsel.
Jeg kom kørende på min mountainbike, og pludselig blev en riffel affyret 2-3 meter fra mig.
Det var en af skovens folk der nedlage en kronhjort, han havde også nær nedlagt mig, da jeg ikke havde set ham. Han havde dog geværløbet rettet væk fra mig, så der var ingen fare, men jeg blev godt forskrækket.


Jens Stolt
#28

Commented 09/29-2011 at 21:13 by Jens Stolt

forskrækkelser er godt,
så behøver du ikke se gys i fjernsynet.


Jørgen Dam
#29

Commented 09/29-2011 at 21:21 by Jørgen Dam

Man går i fare, hvor man går - jeg har selv flere gange været lige ved at blive nedkørt af mountainbikere, når de i rasende fart og næsten lydløst kører af dunkle skovstier.


Vinni Bruhn
#30

Commented 09/29-2011 at 21:28 by Vinni Bruhn

Man må jo konkludere, ud fra div. udsagn her, at civilisatioen er mere udbredt i mit område end der hvor I andre færdes )))


Ole Steen Bornak
#31

Commented 09/29-2011 at 22:18 by Ole Steen Bornak

Livet leves bare lidt sjovere herovre ;o)) Og tænk dig hvis I skulle lukke Rold skov fordi en gammel buk skulle aflives. Man kan jo ikke bare sætte et skilt op ved hovedindgangen. ;o))


Vinni Bruhn
#32

Commented 09/29-2011 at 22:45 by Vinni Bruhn

Sæføli kan man det Ole - og så bliver det oven i købet respekteret;o))Finn Jensen
#33

Commented 09/29-2011 at 23:16 by Finn Jensen

Smuk fortælling og billeder. Det er åbenbart ligeså farligt at bevæge sig rundt i dyrehaven som det er på Nørrebro. Men der er unægteligt flottere i dyrehaven. Både omgivelserne og dem der bliver skudt.


Allan Haagensen
#34

Commented 09/29-2011 at 23:55 by Allan Haagensen

Jeg cykler også på mountainbike (uden knopdæk), men ikke på det sindsyge plan folk ellers misbruger dem til. I Hareskoven har MTB-stien gennem skovene fået rovfuglenes yngleantal til at mindskes drastisk. Endnu en grund til at kalde Skov- og Naturstyrelsen for Skov- og Naturforstyrrelsen, da de åbenbart ikke aner et klap om naturen, og hvad der kræves for at bevare/øge biodiversiteten. De fældende jo også den ældste Bøg i skoven med et Natugle-par. Og slår vejkanterne så Skov-Hullæberne aldrig får smidt frø.


Allan Haagensen
#35

Commented 09/29-2011 at 23:59 by Allan Haagensen

Jeg vil lige indskyde, at jeg opfatter de fleste MTB-cykler for damecykler, da stellet nutildags ligner en damecykel


Frits Thomsen
#36

Commented 09/30-2011 at 00:45 by Frits Thomsen

Forskellen er jo nok at i Dyrehaven er det professionelle skytter der "PÜRSCHER" altså går målrettet efter et bestemt dyr... I Jylland , hvor bestanden er tyndere , og arealerne større , bliver kronvildt nok mest skudt på en form for trykjagt eventuelt med drivende hunde . Hvor man forsøger at drive dyrene ud imod en kæde at skytter ... under sådan en jagtform kommer dyrene ofte på overraskende steder og er i bevægelse så skuddet skal gå hurtigt. Derfor er det klogt at de lukker hele skoven .


Jens Stolt
#37

Commented 09/30-2011 at 12:58 by Jens Stolt

Der er også det ved det, at det er godt for "Køvenhavnerne", at se hvordan tingene sker.

Riffelkugler går flere kilometer og er dødsensfarlige. Det ved jægerne godt, og ingen trykker af, uden der er godt kuglefang bagved dyret.

Det gælder også i Jylland på både pürsch og drev.

Det er noget helt andet i Amerika, hvor de skyder bare det ligner noget med gevir, og har en helt anden tradition for bare at skyde ud i det blå. Jagtfilm fra Amerika gør mig mere nervøs end krigsfilm. Google fx den klassiske med Sarah Palin og rensdyret.


Jens Stolt
#38

Commented 09/30-2011 at 13:03 by Jens Stolt

her er den:
hvad gør hun galt?
http://www.youtube.com/wa...Ole Steen Bornak
#39

Commented 09/30-2011 at 13:16 by Ole Steen Bornak

Nu er der set med mine øjne, noget galt med hovedet på den dame. Og den slags skal man ikke overlade et skydevåben.


Jens Stolt
#40

Commented 09/30-2011 at 13:59 by Jens Stolt

ne og man kan tydeligt se hvorfor.
men lad os få en liste.
En anden ting.. er det ikke plat at hun skal "lege jæger" for at vise at hun kan dræbe.
Hvilket hun ikke kan.


Frits Thomsen
#41

Commented 09/30-2011 at 19:16 by Frits Thomsen

Tja .. for det første har hun åbenbart aldrig skudt med den/de rifler før..aner ikke hvor de rammer.
For det andet skyder hun op over en bakkekam ..aner ikke hvad der er på den anden side.
For det tredje ender hun med at skyde dyret ret forfra ..med stor risiko for anskydning i hovedet.

Og jeg er IKKE jæger ..jægere kan sikkert finde mange flere fejl.


Jens Stolt
#42

Commented 09/30-2011 at 20:02 by Jens Stolt

Lige netop.
De 3 ting.
Hunk kan ikke engang finde ud af at lade riflen.


Frank Overgaard Nielsen
#43

Commented 09/30-2011 at 23:30 by Frank Overgaard Nielsen

I grunde meget de ikke bruger automat våben... )


Frank Overgaard Nielsen
#44

Commented 09/30-2011 at 23:31 by Frank Overgaard Nielsen

og i øvrigt flotte billeder i viser frem


LeifB
#45

Commented 10/01-2011 at 11:43 by LeifB

Spændende og underholdende tråd med både flotte billeder, gode historier, venlig jydemobning og tæsk til vores allesammens SarahP. Hvad mere kan man forlange sådan en stille lørdag formiddag?


LeifB
#46

Commented 10/01-2011 at 12:06 by LeifB

PS. Jagt eller ej, så er kronhjortene jo ikke altid et særligt børnevenligt syn. Se fx her hvordan de væmmelige dyr ofte grisser sig frygteligt til!

Author: LeifB


Jens Stolt
#47

Commented 10/02-2011 at 15:54 by Jens Stolt

Wow, den er godt nok fin den sidste. Lidt midtercentreret men skarp og fin baggrund.


Eigil Ødegaard
#48

Commented 10/02-2011 at 17:05 by Eigil Ødegaard

Ja der er gang i den derude, men også her er der somme tider nogle elementer der gør tingene lidt bagvendt, eller også er det noget med mit kamera?

Author: Eigil Ødegaard


Lars Andersen
#49

Commented 10/02-2011 at 21:36 by Lars Andersen

Hun synes lige at han skal mærke mors!


#50

Commented
10/12-2011 at 23:47 by
deleted profil
Det er nogen flotte billeder og en god historie Jørgen.

Desværre tror jeg bare, at "din" lyse hjort er ham der døde i kamp her:
http://www.naturstyrelsen...


Jørgen Dam
#51

Commented 10/13-2011 at 07:26 by Jørgen Dam

Du her ret, Eva. Det er den samme hvide hjort, jeg har med i historien. Samme gevir og samme opholdsområde.
Men et eller andet sted kan jeg bedre lide, at dette prægtige dyr dør i kamp og ikke for en jægers kugle.
Netop krondyrets kæmpegevir har jeg læst om i flere jagtbeskrivelser har været i vejen for dyrets overlevelse. Således går der adskillige historier om at to rivaler vikler hornene ind i hinanden, så de ikke kan slippe fri igen.Jens Stolt
#52

Commented 10/13-2011 at 21:54 by Jens Stolt

Dyrets overlevelse er ikke det samme som artens overlevelse.


Frank Joe
#53

Commented 10/13-2011 at 23:24 by Frank Joe

#50 - det irriterer mig ad h...... til at man absolut skal navngive vilde dyr (også dem i en dyrehave). Men det er prægtig læsning og sikke et billede i #48.
Det må da løbe med prisen i tråden http://naturephotos.dk/Na...


Jens Stolt
#54

Commented 10/13-2011 at 23:29 by Jens Stolt

Frank, det er faktisk nemt at checke om dyr har navne.

Man kalder bare "Gandalf" eller hvad den nu hedder.
Og kommer hjorten, så har den et navn.
Kommer den ikke, er det jo bare menneskets sædvanlige måde at misforstå dyr.

For man KUNNE få den til at komme, ved at tale dens sprog. Men det er kun meget få mennesker der er kloge nok til det.You must log in to write commentsTo the frontpage        To the Top

About us! | Guidelines | Contact Addresses | Links

© Photos - Authors  |  © Data - Naturephotos.dk  |  © Applications - Joe's Webdesign,  2009-2021 - All rights reserved.
 
eXTReMe Tracker