Online-forening for NaturFotografer Online-forening for NaturFotografer
 
  ©   
Login

Sign up

The Gallery

Gallery "X"

Forums

Articles

NaturePhotos
Species

Ilia status i Pinseskoven 2013.

11/13-2013 at 09:55

Lars Andersen Lars Andersen writes::  Ilia, Apatura ilia (Denis & Schiffermüller, 1775) ny dansk dagsommerfugl fundet i Pinseskoven, juli 2011. Og nu set på Amager Fælled, juli 2013. Af Lars Andersen d. 13 oktober 2013.

Ilia i Danmark, 2011.

Første fund af Ilia i Danmark 2011: d. 7 juli 2011 blev Ilia fotograferet i Danmark af Steen Stenild i Pinseskoven, Vestamager: http://www.naturephotos.d...
Det interessante er at den først blev opdaget d. 26 juli over internettet på Steen Stenild hjemmeside af Allan Hartz på side med Iris. Jeg tjekkede den også, og så med det samme at vi stod over for en ny dansk dagsommerfugl, ringede til Steen for at høre nærmere om hvordan han havde set den og fotograferet den osv. Og først der fortalte jeg ham at det var en Ilia han har fotograferet, han blev nået overrasket over at det var en Ilia han havde fotograferet. Der blev oprettet tråde på naturephotos.dk og fugleognatur.dk hvor der blev diskuteret om det er en ilia? Der var Klaus Hermansen lige ved at få mig i gyngen, men jeg holdt fast i min ID af dyret, for jeg havde været i Bialowieza skovene, Polen, juni 2011 hvor jeg så flere Ilia.

Ilia i Danmark, 2012.

Ilia genfundet i Pinseskoven 2012: d. 13 juli blev Ilia genfundet i Pinseskoven, fra kl. 10:49:45 til 10:56:25 så jeg (Lars Andersen) to Ilia hanner, hvor den ene fik jeg 76 skud af. Senere kl. 13:17 så jeg en Iris jagte en Ilia på samme sti. Hermed blev det bevist at det er en fast bestand som er i Pinseskoven på Vestamager. Jeg orienteret samme dag Jan Fischer Rasmussen som sender indsamlingsstop forslag ind til Entomologisk fredningsudvalg (EFU) som er i DEF regi. Efter d. 16 juli hvor jeg viste fundet på www.naturephotos.dk blev der travlt, Ilia røg på birdcall som er et sms system som dof-folket bruger, og næste dag stod der temmelig mange ude i Pinseskoven for at se efter Ilia. Der blev set flere Ilia hanner som hunner. Der blev også indsamlet enkelte Ilia, som skabte en del debat på fugleognatur.dk.

Her en Ilia han fra d. 13 juli 2012. Fotograf; Lars Andersen
Author: Lars Andersen

Lars Andersen
#1

Commented 11/13-2013 at 09:59 by Lars Andersen

Ilia udseende/kendetegn:

Ilia, Apatura ilia (Denis & Schiffermüller, 1775) er i vingefang 66 til 72 mm. Hunnen er størst, hannen er mindre som har violet til sjældent blåt skær som ses tydeligst i solskin. Arten har samme tegning som Iris, Apatura iris, men den er nået mindre. Ilia kendes på dens tydelig orangeringet øjeplet på forvinge overside i celle c2 ydrefelt som Iris mangler. Ilia har bugtet hvidt diskalbånd på bagvinge overside som kan varierer i bredden, båndet mangler spids udadtil i diskalcellen som Iris har. Kraftig gul farve på ydre halvdel af følehorns club. Undersiden er diffus. Ilia findes i 2 farve varianter; en med hvide plettter og bånd på oversiden, og en hvor de hvide pletter og bånd er orange/gule istedet, som hedder f. clytie. Den gule form er ikke fundet i Danmark endnu.

Ilia han fra d. 13 juli 2012. Fotograf: Lars AndersenAuthor: Lars Andersen


Lars Andersen
#2

Commented 11/13-2013 at 10:02 by Lars Andersen

Iris udseende/kendetegn:

Iris, Apatura iris (Linnaeus, 1758) er i vingefang 68 til 80 mm. Som ligner Ilia på afstand, men er lidt større, hunnen størst. Den mangler orangeringet øjeplet på forvinge overside i celle c2. På bagvinge overside er det hvide bånd i midtfelt med tand udadtil i diskalcelle. Gul farve på spidsens underside af følehorns club. Iris sømfelt på oversidens for og bagvinge er jævn sammenhængende, hvor den på Ilia er som små lyse halvmåner. Iris virker mere jævn på oversiden, hvor Ilia er broget på oversiden.

Iris han, Pinseskoven d. 11 juli 2012

Author: Lars Andersen


Lars Andersen
#3

Commented 11/13-2013 at 10:06 by Lars Andersen

Lokalitet/Habitat for Ilia-Iris.

Pinseskoven: ligger på sandet tidligere havbund er en stor Birkeskov med mange små lysninger med Gråpil og Seljepil domineret af græsser i skovbunden med kun lidt andre plantearter. Der er også Bæverasp hist og her.
Fasanskoven som er mindre end Pinseskoven har samme jordbund & plantesamfund som Pinseskoven. Selve det vestlige Amager blev skabt, da man fra 1939 lavede diget som blev færdig 3 år senere. Man oprettede pumpestationer og nogle år senere var havbunden tørlagt. Birkeskoven som for det meste er selvsået var fra midt i 90'erne stor nok til at Iris kunne indvandre derude. Og man også har en lille Ilia poulation siden 2011.

Pinseskoven d. 26 juli 2013.


Author: Lars Andersen


Lars Andersen
#4

Commented 11/13-2013 at 10:11 by Lars Andersen

Lokalitet/Habitat for Ilia-Iris.

Amager Fælled: oppe i den nordlige ende af det vestlige Amager langs Islands Brygge ligger den nordlige del af Amager Fælled, en oprindelig fælled som er tidligere kystenge der er vokset i skov, som ligger bag rideskolen er domineret af Hvidpil med lidt Gråpil, Seljepil, Skov-Elm, Tjørn og Brombær. Inde i skoven under de store Hvidpil kan man se at jorden har været brugt af militæret som skydebane.

Klima i sommeren 2013:

Det var i Danmark, 2013 et kølig forår hvor sneen stadig lå ind i starten af april, pileraklerne begyndte først at blomstre fra den sidste uge i april, og varmen med sol kom fra d. 24 maj, men så gik det hurtig med solrige dage resten af sommeren. Klimaet for det vestlige Amager er velegnet for insekter der i larvetiden kræver varme og sol i forsommeren. Vestamager ligger i regn-skygge af Sjælland når der er vestenvinde med lavtryk.

Amager Fælled d. 19 juli 2013. Fotograf: Lars Andersen

Author: Lars Andersen


Lars Andersen
#5

Commented 11/13-2013 at 10:22 by Lars Andersen

Ilia i Pinseskoven, 2013:

I april, maj og juni var jeg flere gange ude og lede efter larvegnav, jeg så enkelte på Gråpil der både kunne være Iris som Ilia larvegnav? Desværre så jeg ikke larvegnav på Bæverasp, for det kunne udelukke Iris, ledte ellers en del så jeg fik ondt i nakken af at kikke op i træerne. Hele taget i det kølige forår var det begrænset med insekter. Jeg startede fra sidst i juni til starten af juli med at lede efter de nyklækkede Iris og Ilia i flyvetiden, først d. 4 juli så jeg en enkel iris han oppe i en Birk i ca. 5 meters højde. Der var jeg bekymret for om Ilia overhoved havde overlevet det kølige forår?

D. 6 juli blev der set 2 Ilia hanner i Pinseskoven langs Snogevej. Der var i sæsonen mange observatører, så der var ganske god dækning med observationer ude i Pinseskoven, Nyklækkede Ilia hanner skal som Iris hanner ned på jorden og suge mineraler på steder hvor Dådyr, Heste, Ræv, Hunde har pisset og skidt. De mineraler overfører Ilia han til hun under parring. Begge køn hos Ilia & Iris går til blødende birk og gråpil, samt til rødvinsnor.

Og jeg kørte rundt på cykel i hele Pinseskoven fra d. 12 juli for at dække alle stierne inden kl. 12:00, for at kunne tælle hvor mange Ilia der er, jeg fotografere dem som jeg så med et kamera med indbygget gps. Hunnerne som klækker lidt senere end hannerne er fra starten af flyvetiden oppe i træerne i ca. 5 til 15 meters højde, hvor de er svære at se, og først til sidst i flyvetiden går de på sukkerlokning sammen med hannerne. Hunnerne er svære at tælle pga. deres skjulte levevis oppe i træerne. Observationerne i Pinseskoven var spredt fra nord ved Ottehøjvej, Svenskeholmvej, Pinseengen til lysninger på langs Snogevej. Så bestanden er stadig lille. Iris bestanden er tifold mere talrig i Pinseskoven. I år dækkede observatører Pinseskoven over en længere periode i forhold til 2012. Så antallet der blev meldt ind i 2013 er rimelig dækkende for hvor mange der faktisk findes i Pinseskoven. I juli der blev set mindst 6 forskellige hanner og 5 hunner ude i Pinseskoven, og måske var der lidt flere?

Ilia på Amager Fælled, 2013:

I år d. 19 juli 2013 så jeg (Lars Andersen) en Ilia han flyve blandt 2 Iris hanner oppe på den nordlige del af Amager Fælled på stien imellem Rideskolen over til DR-Byen, desværre fik jeg ikke foto af Ilia han, der kom lige en cyklist i vejen. Koordinat; WSG-84 55 39 33.8 N, 12 34 47.0 E
Om der er en Ilia bestand på Amager Fælled kan jeg ikke konkluderer på et enkelt fund?

Ilia i Fasanskoven, 2013:

Sidste år d. 16/7 2012 Fasanskoven måske 1 stk. han? Lars Andersen; N 55° 37.508', E 12° 32.552'. Ingen fund i 2013. Der skal opfordres til at lede i andre skove på Sjælland.

Ilia han. Pinseskoven d. 13 juli 2013. Fotograf: Lars Andersen

Author: Lars Andersen


Lars Andersen
#6

Commented 11/13-2013 at 10:28 by Lars Andersen

Fotografer & Samlere, 2013:

De næste tre uger fra d. 4 juli var der mange ude i Pinseskoven med rødvin-snore for at lokke sommerfugle med. De fleste fotografer og samlere nøjes med at fotografere og se Ilia, men der var enkelte få samlere der ikke kunne lade være med at samle. Det var provokerende at se samlere forsøge sig med indsamling på lysninger længere inde for ikke at blive opdaget af de andre. Og når man så tilfældigvis gik der ind for at afsøge de små lysninger, fik de travlt med at tage snore ned og komme væk. Det er bevis nok for mig at de er på gale veje. Hvor mange Ilia der er indsamlet tør jeg ikke gætte?

Vi ved stadig ikke om der er andre populationer i Danmark? Jeg mener også at de mange observatører med rødvin-snore kan påvirke adfærden hos de store dagsommerfugle. Det er vanskelig at studere naturlig adfærd så længe sukkerlokning foregår. Sukkerlokning i Pinseskoven i juli burdes begrænses for at dagsommerfuglene kan leve deres normale adfærd.

Her studeres der Ilia hun i Pinseskoven d. 24 juli 2012.

Author: Lars Andersen


Lars Andersen
#7

Commented 11/13-2013 at 10:49 by Lars Andersen

Konklusion:

Nu efter sæson 2013 er overstået, er Ilia bestand stadig en individs-fattig population i Pinseskoven som muligvis også vil forekomme i Pinseskoven i 2014. Jeg har talt med Naturstyrelsen planer for Pinseskoven, og de fortalte at skoven er ude af kommercielt drift. Så skoven vil i fremtiden stadig være en af Danmarks fineste lokaliteter for de store dagsommerfugle som Iris, Ilia & Sørgekåbe.
Og om Ilia forekommer som population på Amager Fælled kan jeg ikke sige ud fra den ene han jeg så d. 19 juli 2013? Vi må afvente næste års observationer.

Ilia er ikke særlig habitats-krævende, dens nordlige grænse for udbredelse som i de år flytter mod nord hænger sammen med det varmere klima. Og Ilia's indvandring kan sammenlignes med Spejlbredpande, Heteropterus morpheus på Falster, som hvis udbredelse også er betinget af det varmere klima. Hvis vi igen får køligere klima vil Ilia nok forsvinde igen fra Danmark. I det sydlige Finland har Ilia haft skiftende bestande i de sidste hundrede år, og i en årrække været forsvundet, og så genindvandret igen. I Sverige er der d. 31 juli 2011; 1 stk. Aspskimmerfjäril, Apatura ilia han fundet i Sverige af Petter Simonsson, Tungelsta, Södermanland. Og der formodes at være en svensk bestand ved Vierydsån, Blekinge, 2013, hvor også Østlig Takvinge, Nymphalis xanthomelas genindvandrede i 2003, og nu findes som fast population der.

Reference:

danske-natur.dk: http://www.danske-natur.d...

Første Ilia fund i Danmark 2011 på naturephotos.dk: http://www.naturephotos.d...

Første Ilia fund i Danmark 2011 på fugleognatur.dk:
http://www.fugleognatur.d...

Ilia konstateret som bestand i Pinseskoven 2012:
http://www.naturephotos.d...

Ilia han. Pinseskoven d. 15 juli 2013. Fotograf: Lars Andersen

Author: Lars Andersen


Lars Andersen
#8

Commented 11/13-2013 at 11:17 by Lars Andersen

Her link til søgning af "Apatura ilia" til de andre fotografers fotos af Ilia på naturephotos.dk: http://www.naturephotos.d...

Skriv "Apatura ilia" i det første søgefelt, og "søg".


Lars Andersen
#9

Commented 11/13-2013 at 11:40 by Lars Andersen

Frivillig indsamlingsstop i 2014?:

Der er etiske regler som de entomologiske foreninger har lavet om indsamling, og dem følger langt de fleste entomologer/samlere.

Ilia populationen på Vestamager i Pinseskoven er stadig individs-fattig, og det er uforsvarligt at indsamle dem, da det muligvis kan begrænse deres succes for at overleve. Vi ved stadig ikke om der er andre populationer i Danmark? Så jeg opfordrer til at opretholde indsamlingsstop også i 2014.

En som spejder efter Ilia, Pinseskoven d. 20 juli 2013. Fotograf: Lars Andersen

Author: Lars Andersen


Jørgen Dam
#10

Commented 11/13-2013 at 17:19 by Jørgen Dam

Det er et stort og beundringsværdigt arbejde, du her præsenterer os for, Lars. Du er en knag.


John Strange Petersen
#11

Commented 11/13-2013 at 17:33 by John Strange Petersen

Jeg er helt enig med Jørgen i det arbejde, du har lagt i det, Lars. Men det er dog temmelig sørgeligt, at samlerne ikke kan holde sig på måtten. Vi må vist til også at fotografere dem også


Jørgen Dam
#12

Commented 11/13-2013 at 23:19 by Jørgen Dam

Trofæjægere er vist ikke sådan lige at komme til livs, men jeg er enig med dig, John, i at det er trist, når eksemplarer af truede arter ender i cyankaliumglasset.


Jens Stolt
#13

Commented 11/14-2013 at 09:03 by Jens Stolt

Nu ville det være godt med en fundliste, og krydser på et kort.
Men ellers fint arbejde, Lars, og fine fotos.John Vergo
#14

Commented 11/14-2013 at 09:44 by John Vergo

Meget fin artikel, Lars, den viser jo også med al tydelighed at populationen er yderst lille og på et meget begrænset område, så indsamlingstop de næste mange år må være vejen frem, og så håbe på at samlerne overholder sådan et forbud.


Jens Stolt
#15

Commented 11/14-2013 at 09:46 by Jens Stolt

Ikke nødvendigvis i mange år. Den kunne jo gå hen og blive hyppig og slå sig ned mage steder.


Lars Andersen
#16

Commented 11/14-2013 at 12:36 by Lars Andersen

Langt de fleste samlere er ok og respektere et indsamlingsstop. Men insektforeningerne indsamlingsstop er kun vejledende, og de få som samler uden at respektere et indsamlingsstop er uden for pædagogisk rækkevidde.


Lars Andersen
#17

Commented 11/14-2013 at 13:10 by Lars Andersen

Her det første kort over fund af Ilia i Sverige og Danmark. De grønne markør er fund fra 2011. De røde markør er fra 2012. Og de blå markør er fra 2013.

Mine egne fund i 2012 er markere manuelt. Mine fund fra 2013 er fra gps koordinater fra billeder taget med Canon EOS 6D som har indbygget gps funktion.

Author: Lars Andersen


Lars Andersen
#18

Commented 11/14-2013 at 13:12 by Lars Andersen

Her er man tæt på området over snogevej i Pinseskoven.

Author: Lars Andersen


Lars Andersen
#19

Commented 11/14-2013 at 13:29 by Lars Andersen

Flere af observationer er af de samme dyr. En Ilia han er observeret flere gange fra d. 21 juli 2012 til 4 august 2012. Og hvordan kan man kende et dyr. Det kan man fra de første skrammer og ridser den får under dens levetid. Hanner lever typisk i 2 til 3 uger. Hunner i ca. 4 uger. Og de første skrammer følger sommerfuglen i hele dens levetid.

Her en slidt hun fra Pinseskoven d. 26 juli 2013. Fotograf; Lars Andersen

Author: Lars Andersen


Lars Andersen
#20

Commented 11/15-2013 at 15:32 by Lars Andersen

Har i disse dage opdateret sider med Ilia og lidt andre danske dagsommerfugle på danske-natur.dk; http://www.danske-natur.d...


Frank Overgaard Nielsen
#21

Commented 11/17-2013 at 23:31 by Frank Overgaard Nielsen

Den har bare at være på plads til næste år i rigelige mængder da jeg ikke har set en ilia endnu!


Lars Andersen
#22

Commented 11/18-2013 at 08:43 by Lars Andersen

Om den er i mængder i Pinseskoven til næste år det kan jeg ikke love. Og samtidigt skal jeg opfordre til at lede efter den i andre skove, som jeg har skrevet i tidligere indlæg, har jeg selv set den på Amager Fælled og i Fasanskoven på Amager. Og den er også fundet over i Blekinge i det sydøstlige Sverige i år.

Her en Ilia hun der hviler oppe i træet, Pinseskoven d. 17 juli 2013.

Author: Lars Andersen


Jens Stolt
#23

Commented 10/26-2014 at 12:54 by Jens Stolt

Fed tråd, Lars. Hvad er status nu?


Lars Andersen
#24

Commented 10/26-2014 at 17:08 by Lars Andersen

Pinseskoven; Forår og sommeren har der været så høje temperaturer at sommeren går som 2014 slår alle varme og solskins rekorder i gennem tiderne siden man startede vejtmålinger i Danmark.

Den første Ilia ude i Pinseskoven blev set d. 30 juni.

D. 4 juli begyndte der at være flere dyr, jeg så alene den dag 5 stk. hanner. Dagene efter begyndte der at være flere, d. 10 juli så jeg over 20 stk. på en dag, ved at cykle Pinseskoven igennem på alle stier. Jeg gætter på at populationen har været på omkring 50 til 60 imago igennem sæson.

Den sidste Ilia hun blev set d. 2 august 2014 på en blødende birk angrebet af Rødorm.

Fasanskoven; Jeg så også en enkelt i Fasanskoven d. 10 juli 2014 sammen med Emil Bjerregaard.

Amager Fælled; ingen observationer i 2014.
_________________________________________
Her udbredelse i Danmark på google maps: https://maps.google.com/m...
_________________________________________

Konklusion

Stadig er den ikke fundet andre steder i Danmark end på Amager, det er lidt underligt? Har selv forsøgt at finde den uden held i Hvalsø skovene, Gunderup Kohave osv. Der er en masterpopulation i Pinseskoven som i 2014 var på i alt 50 til 60 imago. I Fasanskoven er der kun få dyr, hvis det ikke er vildfarne over fra Pinseskoven?

Ang. populationsbeskyttelse, jeg mener stadig at bestanden i Pinseskoven skal beskyttes. Så længe der kun er den ene stabile population siden 2011 i Danmark.

Author: Lars AndersenYou must log in to write commentsTo the frontpage        To the Top

About us! | Guidelines | Contact Addresses | Links

© Photos - Authors  |  © Data - Naturephotos.dk  |  © Applications - Joe's Webdesign,  2009-2022 - All rights reserved.
 
eXTReMe Tracker